SEPTEMBER: Stian Ådlandsvik


"Turnover Volvo"
BESTILL/ORDER>>

Pris/Price: 7000,- Nkr med ramme/with frame + frakt/post.
Reg# SBE.09.SÅ
År/Year: 2008
Størrelse/Size: 50 x 70 cm
Foto/Photo: C-print
Opplag/Edition: 12+ap
Signert, datert og nummerert av kunstneren på baksiden/
Signed, dated and numberd by the artist on verso.

Arbeidet er utstilt på TORPEDO

Arbeidet
Stian Ådlandsvik viser på Snowball Editions er et bilde av jubileumsmodellen til Volvo fra 1979, en Volvo 262 Coupé, som kunstneren har klippet opp og deretter formet slik at den tegner opp grafen for Volvo ABs årlige overskudd fra 1987 til 2005.

Volvomodeller fra 1979 er et stadig tilbakevendende materiale i Ådlandsviks arbeider, og refererer til en avtale som ble lansert mellom Statoil og Volvo det samme året. Avtalen ville ha gjort 40% av Volvo Norsk for prisen av 2% av én spesifikk og til da uutforsket blokk i Nordsjøen, men ble til slutt avslått av aksjonærene i Volvo av ukjente grunner. Den representer imidlertid det nærmeste Norge har kommet sin egen bilproduksjon så langt.

Ved hjelp av journalistiske og subjektive etterforskningsmetoder undersøker Ådlandsvik transnasjonale og –kontinentale økonomiske systemer, stiller spørsmålstegn ved deres organisatoriske form og undersøker hva disse systemene påfører samfunnet på et individ nivå.

Arbeidene hans er ofte reorganiserte hybrider, hvor bestanddelene har bestemte opphav og tilknytninger som forteller fragmenter fra sine historier. Ved å forfølge hvordan arbeidene er bygget opp og behandlet, avsløres ofte en viss type logikk eller mentalitet, som setter de ulike bestanddelene i en kontekst og gjør dem lesbare.

Satt sammen inngår enkeltarbeidene hans i sceniske rom hvor det fremkommer nye resonnementer, sammenhenger og paradokser i de økonomiske systemene som behandles.

Stian Ådlandsvik er utdannet ved statens Kunstakademi i Oslo og HfbK i Hamburg, og gikk ut i 2006. Han har siden deltatt på en rekke utstillinger i Norge og i utlandet, og er innkjøpt av bla. Astrup Fearnley Museet. Senere i år skal han stille ut i Hamburg med Lutz-Rainer Müller, hvor de to sammen skal lage én utstilling som strekker seg over tre gallerier.

www. Stian Ådlandsvik / Galleri Erik Steen >>